Zerdeçal

Zerdeçal, Curcuma longa bitkisinin kökünden kaynatıldıktan ya da buharda bekletildikten sonra sonra kurutulması veya toz haline gelmesi ile elde edilir. Hint mutfağında çok kullanılan zencefile benzer, keskin bir tadı vardır. Köri sosu yapımında kullanılan bir baharattır. Yiyeceklerden fümeler, turşular, zerde ve bazı keklerde, yumurtalı yemeklerde, çorbalarda kullanılır.

Zerdeçal farklı yerlerde kullanılmaktadır. 

Zerdeçalın toz halini pilavlarda, zerdede, bazı keklerde , çorbalarda, tavuk yemeklerinde kullanılır.

Zerdeçal ile güzellik maskeleri yapabilirsiniz.

İspanyollar deniz ürünlerinden yapılan ünlü  [paella]  adlı yemeğinde , Hintliler Köri sosunda kullanırlar.

Balla macun yapılarak yenilebilir veya çayı yapılabilir…

Curcumin ayrıca yağda çözünürdür, bu sebeple yağlı bir yemeğe zerdeçal eklemek  faydasını artırabilir.

Zerdeçalın; zeytinyağı, karabiber, acı kırmızıbiber ile birlikte alınması vücuttaki emilimini yüzde 100’e yaklaştırır.

İnce kıyılmış zerdeçal kökü veya tozu yarım kahve kaşığı (1,5-3g) demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynar su ilave edilerek 8-10 dakika demlemeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir.

Karaciğeri güçlendirmek ve safra arttırıcı olarak kullanımında, 1 su bardağı soğuk bal şerbetinin içine 1 gr zerdeçal unu (zerdeçal tozu) karıştırılıp günde 3 kere tüketilir.

Alışveriş sepetiniz boş!